DE VROUWEN AAN TAFEL                           onderdeel expo


Diner voor Bestempelde Vrouwen www.herlegends.com

Tijdens de boekpresentatie annex expositie dekte ik een tafel waaraan elke vrouw uit het boek onmiddellijk haar eigen plaats zou kunnen vinden.

Uitgaande van haar karakter, haar hoedanigheid, haar eventueel beroep zocht ik passend bestek, servies, servet en verlichting bij elkaar.

Om het geheel af te maken vond ik Sabine van het Kasteel Heeswijk enthousiast bereid om vanuit dezelfde uitgangspunten een passend gerecht te bereiden.

Dit was een prachtige samenwerking vol verrassingen.

Er werd door de bezoekers volop geraden welke dame op welke stoel zou plaats nemen. Voor degenen die mijn boek nog niet hadden gelezen was het puzzelen, voor de anderen een directe herkenning.

 


Vijgen en appeltje voor Eva uit Vrouwen Bestempeld  www.herlegends.com

Voor Eva vond ik dit mooie uitgehouwen houten bord en dito bekers. Het geheel staat op gedroogde vijgenbladeren. Als bestek maakte ik voor haar een appelboor, gevat in een een benen handvat en een gaffeltje van een reekalf als vork. Een opgerold vijgenblad dient als servetje.

 

Sabine schotelde Eva een uitgeholde appel voor, gevuld met vijgenmousse en een verse vijg uit de kas van Kasteel Heeswijk.



Maria www.herlegends.com

Maria eet van een brocante bordje met een afbeelding uit Lourdes en drinkt uit een bijbehorend theekopje. Het antieke servetje is afkomstig uit een klooster met daarop een afbeelding van een kerkje.

 

Sabine houdt het voor Maria eenvoudig met een stukje witbrood en sardientjes en natuurlijk het 'Maria-biscuitje' bij de thee.


St. Helena www.herlegends.com

Voor Helena bedacht ik een doorzichtig servies met hier en daar wat spiegelend materiaal er in verwerkt. In het boek 'Vrouwen Bestempeld' lees je waarom ik voor deze kernwoorden heb gekozen. Ze eet van een spiegel met zilveren klassieke afbeelding. Het 'doorzichtige' en 'plastic' bestek past bij haar karakter. Verder staan er glazen karaffen, kandelaars en een aantal doorzichtige zoutvaatjes waarin zich 'grote korrels zout' bevinden. Opgevouwen plastic doorzichtig handschoentjes dienen als servet.

 

Van Sabine krijgt Helena een doorzichtige gelei van witte druiven in kruisvorm gesneden (Helena vond het kruis van Christus) voorzien van zilveren decoratiepareltjes met daar omheen rondjes van bosbessengelei.


Pausin pauzin Johanna  www.herlegends.com

Johanna de pauzin eet van een verzilverd ovaal bord. Het couvert bestaat uit oude tinnen lepels met ooievaars als decoratie. Rechtsboven bevindt zich een zeer klein bordje, bestek en kandelaartje wat is bedoeld voor haar kind. Op haar linnen servet zitten sporen van knalrode lipstick. Rood is de kleur die haar uiteindelijk fataal werd: zij beiel tijdens een processie in Rome en de straat kleurde rood van het bloed. Paus Johannes bleek een Johanna te zijn.

 

Sabine maakte voor Johanna een eierschaal op een venusschelp voor met Himalaya-zout, gevuld met een garnalensalade en gegarneerd met visseneitjes.

 



Heloise en Abelard  www.herlegends.com

Voor Heloise zocht ik een eenvoudig houten servies bij elkaar met diverse schrijversattributen als een veer, pennenbak, zegellak en zegels in de buurt. Het servet is voorzien van inktvlekken omdat het dienst mag doen als inktlap.

 

Een homp brood, eveneens refererend aan het sobere kloosterleven, en een in frites gesneden rauwe groenten in een puntzak van perkamentpapier waarop een deel van een brief van Heloise te lezen is, is wat Sabine Heloise voorschotelde.



Jeanne d'Arc  www.herlegends.com

Jeanne eet van een oude ovenplaat en tinnen servies, refererend aan tinnen soldaatjes en het keukengerei wat ik als basismateriaal voor het object van Jeanne in mijn boek heb gebruikt.



Sabine ontwierp voor haar een 'brandstapel' van in tempura gefrituurde prei met daarop plakjes brie en zwarte blokjes van Kikkoman gelei, bestrooid met grof gemalen zwarte peper .


Artemisia Gentilesschi  www.herlegends.com

 Artemisia, de schilderes van de bloederige taferelen krijgt haar eten opgediend op een schilderspaletje, liggend op een oprolbaar linnen etui  bestemd voor het opbergen van penselen. Echter bevat dit etui geen penselen maar scherpe dolken en messen welke zo bepalend zijn in haar onderwerpen. Een zout en pepervaatje van antieke verfblikjes en een met doek met verfsporen als servet.


Hier past een rosé gebraden runderlende met een sjalot- rode wijnsaus bij.


Camille Claudel  www.herlegends.com

Camille herkent haar plaatsje doordat alles gebroken is zoals zij zelf en zoals zij haar werk behandelde nadat zij in de steek werd gelaten door Rodin en vervolgens werd opgesloten voor 37 jaar. Als bestek slechts een aardappelschilmesje: waarschijnlijk het enige gebruiksvoorwerp dat zij nog in haar celletje gebruikte om haar eigen aardappels te schillen, zodat ze er zeker van was dat men haar niet zou vergiftigen. Camille kreeg van mij een stapel antieke linnen zakdoekjes als servetjes zodat zij ook haar tranen kon drogen.

 

Sabine koos voor een gratin taartje van aardappel en oude kaas, gegarneerd met een rauwe aardappelschil.


Eleonora mocht aan het hoofd van de tafel: natuurlijk!
Een overdreven hoeveelheid aan gouden bestek, glazen, kandelaars en tafelattributen is wat haar toekomt als onder meer trendsetter van de etiquette de hoofse liefde en in het bijzonder tafelmanieren.

 

Sabine trakteerde haar op dit kunstwerkje, bestaande uit witte chocolademousse met witte rozen van fondant, aan de randen met wat goudpoeder aangezet, versierd met gouden pareltjes en een raster van pure chocolade...

 


Vrouwentapas voor de gasten


Kasteel Heeswijk expositie Vrouwen Bestempeld www.herlegends.com

Maar het bleef niet bij enkel een tafel voor 'mijn' dames. Voor de gasten waren er tapas, eveneens toegespitst op de vrouwen uit mijn boek.

Hier geeft Sabine(rechts) uitleg over de hapjes die de gasten vervolgens in de expositieruimte mee konden nemen.


Camille Claudel  Vrouwen Bestempeld www herlegends.com

Camille:
Aardappeltortilla met bolletje geitenkaas en een cherrytomaatje, gevat in een 'trieste' prikker met neerwaartse krul.


Eva tapas  Vrouwen Bestempeld www.herlegends.com

Eva:
Waldorfsalade met appel gegarneerd met vijg uit eigen kasteelkas in een amuse-glaasje.


Eleonora koningin van Aquitanie  Vrouwen Bestempeld www.herlegends.com

Eleonora:
Amuse-glaasje met witte chocolademousse, gegarneerd met gouden parels en een verguld chocoladeraster.


St. Helena en Jeanne d'Arc  Vrouwen Bestempeld en www.herlegends.com

Helena (links):
Vanille-hangop met gelei van honingwijn.

 

Jeanne (rechts):

Canapé van donker roggebrood met brie en geroosterde amandel met prikkertje in de vorm van een zwaard.


Heloise en Abelard   Johanna pausin  Vrouwen Bestempeld www.herlegends.com

Heloise (links):
Amuse-glaasje met stengeltjes rauwkost in een dipsaus van tuinkruiden.

 

 

Johanna (rechts):
Wit schelptipje met garnalensalade en garnering met viseitjes    


Maria: Canapé van witbrood met sardientjes
Artemisia: Canapé met carpaccio
(geen foto's om te plaatsen)


Kasteel Heeswijk expositie Vrouwen Bestempeld Sabine en Ellen Brouwers

Grote complimenten voor de mooie en creatieve ingrediënten, verzonnen en uitgevoerd door Sabine van Kasteel Heeswijk. Wat een verrukkelijke samenwerking was dit!

 

 

 

 


Marella Smits-Steenvoorden Vrouwen Bestempeld Expositie www.herlegends.com

Met dank aan 'hoffotografe' Marella Smits-Steenvoorden, Richard van der Krift en Gert de Goede voor het maken van de foto's deze dag. Daardoor heb ik de tapashapjes nog kunnen zien, van proeven is niets meer gekomen omdat het kennelijk zo lekker was dat alles al verorberd was toen ik terug kwam van het signeren.