DE RELIEKSCHRIJNEN


reliekschrijnen  De turbulente Levensloop van een Veldhovense Eikel   © Ellen Eva Brouwers 2019  Expositie Oud Hout, Museum 't Oude Slot Veldhoven

 

Van links naar rechts:

Late Ijzertijd - Romeinse Tijd en eik:  de Germanen hielden rituelen rondom de Heilige Eik, zij zagen de eik als de vervanger van de goden. Aangezien Oerle en Toterfout  (dichtbij de vindplaatsen van het de eikenhouten putten) belangrijke archeologische plaatsen waren, heeft er gegarandeerd een Heilige Eik gestaan.

Inhoud:

Een stukje eikenhout uit die tijd wat de Heilige Eik symboliseert en een aantal voorwerpjes die tijdens heidense ceremoniën werden gebruikt.
In het eikendopje bovenin bevindt zich een Romeins muntje.

 

Vroege Middeleeuwen en de eik:  rond 700 vindt de kerstening plaats hier in Veldhoven en omgeving. Bovendien werd ik getriggerd door het feit dat ik in het archeologisch rapport las dat ‘Willibrord hier landerijen heeft en mogelijk enkele boeren hier de hand heeft geschud’.

Hij en Bonifatius hebben de heilige eiken geschonden en soms eigenhandig gekapt.
Inhoud: 
een stukje eikenhout uit die tijd met een natuurlijke barst er in die ik wat met rood heb aangezet als zijnde de pijnlijke strijd die vast gevoerd is. Verder een vergulde eikel (...) met lakzegeltje van 'echtheid' en een antiek mesje met de initialen M.N waarnaar ik de hoofdpersoon Mechtelt heb vernoemd. Het mesje is een bodemvondst van uit de omgeving hier wat ik in een museum heb gekocht.
Verder een strookje perkament met daarop de Latijnse titel: INDICULUS SUPERSTITIONUM ET PAGANARIUM:  een lijst van 30 verboden heidense rituelen die door de kerk werd opgesteld. Je vindt deze lijst terug in de PDF.
In het eikendopjes bevinden zich een herdenkingsmunt van Willibrordus en een pelgrimsmedaille.

 

Late Middeleeuwen en de eik: een bestaande legende hier in Veldhoven verhaalt het volgende:
in 1264 vindt een boer uit Mirfelt (het huidige Meerveldhoven) een miraculeus beeldje wat 'eigenhandig drie maal terug loopt naar de eik' waar het is gevonden. De gebeurtenis heeft er toe geleid dat Meerveldhoven tot op de dag van vandaag een bedevaartoord is. Vooral in de maand mei komen er nog duizenden mensen naar het beeldje kijken. Op 15 augustus van elk jaar vindt er na de mis van 20.00 nog steeds een lichtprocessie plaats. 
Inhoud:
een stukje eikenhout uit die tijd, wat enigszins de vorm heeft van Maria met kind.
Daaronder een stukje 'bemodderde stof' die de Mariale (zoekgeraakte) reliek symboliseert en een paar eiken twijgen waaraan zilveren ex voto's hangen. De originele eik met de ex voto's plus het beeldje van O.L.V. ter Eik bevindt zich nog steeds in de Christus-Koningkerk aan de Kapelstraat Zuid in Veldhoven en is dagelijks te bezichtigen tot ca 17.30.
In het eikendopje zit het meest speciale voorwerp van het gehele werk: een pelgrimsmedaille van O.L.V ter Eik die ruim 100 jaar geleden is geslagen voor het laatst en daardoor zeer zeldzaam is geworden. Het feit dat mij, na maandenlange zoektochten, de medaille werd gegund door J. Bijnen, schrijver van vele geschiedboeken hier uit de omgeving, gold voor mij als een van de hoogtepuntjes tijdens dit proces.