Ellen Eva Brouwers


Ellen Brouwers   www.ellenevabrouwers.com eifel, assemblagekunst assemblage art, kunst met botjes, ellen eva brouwers, veldhoven, kasteel vianden, gulden knekelgalerij, knekelkabinet,

 

Verhalenverteller met kastjes als medium

Immaterieel cultureel erfgoed vormt voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie voor mijn assemblagekunst.

Ik maak knekelkastjes en rariteitenkabinetjes op basis van historische verhalen dan wel overleveringen en beschouw mezelf dan ook als een verhalenverteller waarbij de kastjes het medium zijn. Het betekent voor mij een voortdurende zoektocht naar materialen en combinaties die een sfeer van twijfel en verwondering oproepen, inherent aan tradities en legenden. 

Heilige Huisjes en Sterke Vrouwen
In 1995 studeerde ik af met als thema 'Heilige Huisjes': een serie van drie theatrale tassen met een knipoog naar religieus erfgoed.
Na een korte periode als lerares handvaardigheid volgde een muzikale zijstap van 20 jaar, om in 2012 weer op het pad van beeldende kunst terug te keren. In opdracht van een uitgever maakte ik een boek over tien sterke vrouwen uit de (religieuze) geschiedenis. 
'Vrouwen Bestempeld'

 

Reliekschrijntjes met 55 Maagden

In 2015 besloten we te gaan reizen en omdat de beschikbare ruimte om te werken en spullen mee te nemen beperkt was, besloot ik kleine reliekdoosjes te maken, gebaseerd op religieuze en magische gebeurtenissen van elke plaats die we bezochten. Dat resulteerde in Het Maagdenkabinet: bestaande uit 55 reliekdoosjes in totaal.  

 

Over Heilige Eiken en Wandelende Mariabeeldjes
In 2019 deed ik mee aan een oproep aan kunstenaars om van gevonden prehistorisch hout, afkomstig van opgegraven waterputten, iets bijzonders te maken. Ik schreef een nieuwe legende, gebaseerd op historische feiten, ondersteund door 5 objecten. Beiden zijn voor onbepaalde tijd te bezichtigen in Museum 't Oude Slot te Veldhoven.

Het Turbulente Leven van een Veldhovense Eikel

De Hele Santenkraam en Knekelkastjes
Vanaf 2016 tot op heden werk ik aan het maken van knekelkastjes.
Het Knekelkabinet 

 

 

Van alle projecten zijn digitale of fysieke fotoboeken te bestellen.

 

 


CV

Exposities     


Naar contactformulier voor al je vragen en verdere informatie.