Ontroerende Goederen · 28. december 2017
Niets in mijn vroege kinderjaren heeft mij zo gefascineerd als het 'enge beeldje' uit de Kruisherenkapel te Uden. Ik denk dat mijn interesse voor devotionalia en met name het onverklaarbare door de kennismaking met dit beeld is ontstaan. Mijn moeder heeft me destijds het beeldje, wat toen nog links achter in de kapel in een nis stond geëtaleerd, laten zien en het verhaal erbij verteld. Sindsdien wilde ik er steeds heen om het gedrochtje dat op een zo wonderlijke manier was ontstaan te...
Over Kwakjes en Zalfjes · 22. december 2017
Deze week wilde ik graag schrijven over de geneeskunde en de rol van de vrouw hier in. Echter me verdiepend hierin kwam ik, doordat ik op zoveel verschillende en tegenstrijdige informatie stootte, tot de conclusie dit onderwerp te versnipperen. Enerzijds om de aandacht enigszins vast te houden, anderzijds vind ik alle details die ik vond dermate interessant dat ik ze niet in een of twee blogartikelen wil vastleggen. Vandaar dat ik een nieuwe categorie in het leven heb geroepen: OVER KWAKJES en...
Heiligen Legenden · 18. december 2017
Legende van Cecilia: Zoals met zo vele heiligen is er eigenlijk niet veel bekend over Cecilia en of ze wel daadwerkelijk bestaan heeft. Zij leefde in de vroeg christelijke tijd, vierde eeuw na Christus en pas na een kleine 1000 jaar wordt zij populair en dan pas ontstaan de diverse verhalen. Ik beschrijf hier het verhaal wat mij het meest inspireerde. Cecilia zou een jonge maagd zijn uit een vooraanstaande christelijke familie, die door haar ouders was uitgehuwelijkt aan een Valerianus, een...
Heiligen Legenden · 16. december 2017
In 2016 ontdekte ik het boek: Heavenly Bodies, Cult Treasures & Spectacular Saints from the Catacombs. Geschreven en gefotografeerd door Paul Koudounaris en raakte gefascineerd door de foto's. Ik wilde dit fenomeen graag eens met eigen ogen aanschouwen en in deze nazomer 2017 kreeg ik de kans. We vonden een camping in Breithental, Zuid duitsland, welke omringd is door kerken met deze 'Heilige Leiber' dus mijn week kan niet meer stuk. Wat zijn deze zogenaamde catacombenheiligen? In 1578 werd...
Heiligen Legenden · 10. december 2017
Foto links: St. Wilgefortis, Kathedraal van Wissant (F) Een van de meest raadselachtige heiligen is wel Sint Wilgefortis, ook Sint Ontcommer genaamd: de heilige met een baard. Zij werd in veel Europese landen vereerd vanaf de 14e eeuw: de eeuw waarin de legende ergens is ontstaan: Een mooie Portugese prinses werd geheel tegen haar zin in uitgehuwelijkt aan de koning van Sicilië maar Wilgefortis wilde haar leven aan Jezus wijden in het klooster en weigerde. Haar vader liet haar in de cel werpen...
Heiligen Legenden · 09. december 2017
Wij wonen zodanig in de Eifel dat je 's nachts onder meer knorrende rotten zwijnen voorbij hoort razen en in de vroege ochtenduren reeën ziet grazen. Afgelopen voorjaar ontmoette ik drie jonge spelende vosjes op 50 meter van het huis. Dassen en wasberen laten zich alleen maar zien in overleden toestand nadat ze zijn aangereden door automobilisten. Roofvogels daarentegen laten zich veelvuldig zien en vooral 's nachts horen. Met name de rode wouw, wiens uitgespannen vleugels door het zonlicht...
Ontroerende Goederen · 30. november 2017
Pffff ... eindelijk, ik heb er eentje te pakken: een calvarieberg in een fles! In het reisblog over Slovenië schreef ik er al over, maar laat dit onderwerp vandaag nog maar eens de revue passeren vanwege dit heuglijke feit. In tegenstelling tot een tafereeltje onder een stolp, alwaar een stilleventje met gemak op de bodem in elkaar gezet kan worden, gaan alle items hier eerst door de hals. Een geduldwerkje voor lange winteravonden dat vooral gebezigd werd in Zuid Duitsland en Oostenrijk in de...
Bijzondere oorden · 25. november 2017
Al menigmaal bezocht: dit mooie kapelletje, zomaar midden tussen de weilanden in het gehucht Esdonk, een van de oudste van de gemeente Gemert. Het 'Sinte Magdalena Capelleke' zoals het in een 1695 geschreven akte wordt genoemd, wordt in dat jaar van een 150 jaar oud, uit leem opgetrokken 'heilige huiske', vervangen door een bakstenen exemplaar. Als je zo vanuit deze richting arriveert, dan lijkt de voorgevel op een gezicht. De legende van het Magdalena Kapelleke: (in de volksmond nu beter...
Ontroerende Goederen · 11. november 2017
Voor mijn huidige project 'De Heele Santenkraam' was ik al een tijdje op zoek naar een zogenaamd devotielampje of lichtje. Bij mijn grootouders stond 24 uur per dag zo'n lampje parmantig te flakkeren voor het heilig hartbeeld van Jezus op een tafeltje in de achterkamer. Op Marktplaats vond ik er eentje, en nog wel een originele van de firma Philips: helemaal leuk. Direct gereageerd maar door mijn eigen onduidelijke berichten richting de verkopende partij toch aan mijn neus voorbij gegaan....
Bijzondere oorden · 01. november 2017
Een bezoek aan de tandarts betekent steevast een lunch op de markt en een bezoekje aan de basiliek St. Salvator in Prüm. Nog steeds erg lastig te bereiken vanwege de opgravingen voor de kerk, wist ik me met stevige laarzen aan een weg te banen door de modderige site alwaar een tiental archeologen met veel voorzichtigheid de funderingen aan het bloot leggen waren. Ook de gehele infrastructuur in het centrum ligt hierdoor aan diggelen en dat zal nog wel even duren. Aanvankelijk wilde ik alles...

Meer weergeven