Het MAAGDENKABINET                          Assemblages EB


Kasteel Vianden expositie Ellen Eva Brouwers  www.hetmaagdenkabinet.nl

Het Maagdenkabinet: waar verwondering en twijfel samen komen.


Het Maagdenkabinet
Begin 2015 is de expositie: 'Het Maagdenkabinet' van start gegaan.

Deze expositie bestaat uit ca 35 objecten in de vorm van reliekschrijntjes: assemblages, waarbij authentieke, oude relikwieën en devotionalia, vaak gecombineerd met symbolen en zeer persoonlijke relieken uit de huidige tijd worden verbeeld.
Op deze manier komen legendarische personen tot leven, zoals Ursula met haar 11.000 vriendinnen, Margaretha en de draak en Agatha, met haar borsten op een presenteerblaadje.

 

De assemblages hebben een link met de oorspronkelijke zogenaamde 'heiligdommen' zoals die al reeds in de 16e eeuw werden vervaardigd: een doosje of een klein kastje waarin een beeldje of devotieprentje, veelal te midden van allerlei zelfgemaakte versieringen zoals pailletten en zijden bloemetjes zijn te zien. 

Het doel van deze, overigens zeer toegankelijke, tentoonstelling is het kennismaken met een cultureel erfgoed dat langzaam aan het verdwijnen is.
Elk object is voorzien van een eigen QR-code. Hiermee kunnen op interactieve wijze meer achtergrondinformatie en uitvergrotingen van diverse details gevonden worden.

Kortom: een kunstzinnige expositie over heiligen, met oog voor detail, voor stof tot nadenken, maar vooral ook voor een boeiende visuele ervaring, met een knipoog en een glimlach!

Interesse voor een expositie?
'Het Maagdenkabinet' is een flexibele, mobiele expositie en komt het best tot zijn recht in een passende ambiance zoals kastelen, kloosters en musea in binnen- en buitenland.
Neem bij belangstelling contact op met Ellen Brouwers

De objecten uit het Maagdenkabinet zijn vooralsnog niet te koop.

 

 

Schloss Vianden Ausstellung Das Jungfrauenkabinet  www.hetmaagdenkabinet.nl Ellen Eva Brouwers

In april 2015 vond de eerste expositie van Het Maagdenkabinet plaats in de ridderzaal van Kasteel Vianden te Luxemburg.
Fotodetail linksboven: het drie meter hoge kabinetje, bestaande uit 8 brocante bijbelkastjes waarin de assemblages bewaard worden. Voor deze gelegenheid kwamen ze allen uit de kast en werden in 25 glazen vitrines vertoond.