Een wassen hond, Onbaatzuchtige Artsen en Apostelzalf


Op 27 september 2018 kwamen we per toeval terecht op een dorpsplein in het oude gedeelte van Baiona, Galicië, Spanje, waar de feestdag gevierd werd ter ere van de heilige broertjes Damian en Cosma.

Zowel voor de kerk in kraampjes als in een nevenruimte in de kerk werden deze wassen ex voto's in de vorm van diverse lichaamsdelen te koop aangeboden en ook deze hondjes. In tegenstelling tot veel andere wassen ex voto's waren deze exemplaren aan te steken, (hol en geen lontje) maar konden ze voor het standbeeld van beide broertjes Damian en Cosma, worden opgestapeld. Ik neem aan dat ze later worden gesmolten.
Voor wie niet bekend is met het begrip ex voto: zie deze link.

Het was een komen en gaan in de kerk. Gelovigen konden achter de beeldjes lopen en streelden de beentjes van de beide broertjes oftewel met de blote handen of men gebruikte een zakdoekje. Mij was even niet duidelijk of dit uit hygiënisch oogpunt werd gedaan of dat men het zakdoekje nadien weer mee naar huis nam als relikwie. Het betrof een duidelijk en tamelijk intiem dorpsfeest, buiten aangevuld met een markt en regionale bands met authentieke doedelzakmuziek. 
Op de een of andere manier was de sfeer niet zodanig dat ik zomaar mensen aan durfde te spreken om hier over vragen te stellen. Ik kreeg het idee dat ik als toeristisch pottenkijker werd beschouwd ook al deed ik enorm mijn best niet zo over te komen. Wat meer het Spaans onder de knie krijgen kan helpen. 


Damian en Cosma (cosmetica is afgeleid van deze heilige) zijn twee broertjes uit Syrië, deel uitmakend van 'de Onbaatzuchtige Artsen'.  Deze worden zo genoemd omdat zij niets wilden hebben in ruil voor hun genezingen.

 

Afbeelding:

'De droom van de Koster' Olieverf, Master of Los Balbases ca 1495.

Hier wordt de legende uitgebeeld over een van de meest miraculeuze genezingen van beide broers:

 

Een koster, die was aangesteld in een kerk te Rome, die gewijd was aan beide inmiddels overleden broers, kreeg een gangreen aan zijn been en had daar enorme pijn van. Hij wendde zich uiteraard aan de beide beschermheiligen en op een nacht verschenen zij hem in een droom. Zij hadden een pot zalf bij zich maar toen zij de kanker zagen wilden ze die er uit snijden en vervangen door gezond vlees. ""Maar waar vinden we voldoende vlees om hem te genezen?" vroeg Damian aan zijn broer. Deze antwoordde: "vandaag is een Moor begraven hier op het kerkhof, laten we een van diens benen nemen".
Ze gingen naar het kerkhof, sneden het been van de Moor af, namen het mee, amputeerden zijn slechte been en vervingen het door het been van de Moor. Vervolgens bestreken ze de wond met hun meegebrachte zalf en kijk: de wond genas direct. Toen de koster wakker werd was hij genezen maar had dus nu een blank en een bruin been. Verbouwereerd vertelde hij aan omstanders wat er was gebeurd. Men liep daarop naar het kerkhof, opende het graf van de Moor en ontdekte daar dat ook hij een blank en een bruin been had, het blanke aangetast met kanker.

Bron: www.cielen.eu/Cosmas en Damian

Uitgebreide informatie over de beide broers vind je hier.

 

 


Afbeelding: 
Icoon van Cosma en Damian, met hun broers Anthimus, Leontius, Euprepius en hun moeder Theodota.
Allen als martelaren gestorven in het jaar 303.

 

Een van de weinige afbeeldingen waarop de moeder is afgebeeld.

In de basiliek van Prum (Eiffel Duitsland) bevindt zich een beeldengroep van 'De Onbaatzuchtige Artsen' en het was een aardige man die mij er op attent maakte dat de meest belangrijke arts ook hier in het geheel ontbrak zoals in zoveel beelden: namelijk de moeder Theodota.
Zij was zelf ook arts en spoorde haar zonen aan geneeskunde te gaan studeren. Onder meer ontwikkelde zij de 'apostelzalf'. Deze werd zo genoemd omdat de zalf uit 12 ingrediënten bestaat. Helaas heb ik deze nog niet kunnen vinden. Mocht je ze tegen komen: ik houd me aanbevolen!

 

 

 


Apropos heilig en honden. Menig baasje zal zijn of haar hond als 'heilig' beschouwen, maar er is ooit echt een hond heilig verklaard. Lees hier meer.


Een overzicht van ALLE blogs vind je door op Sitemap te klikken: onder aan deze pagina en vervolgens helemaal tot aan beneden toe door te scrollen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0